Упаљен црвени аларм за велик дио хрватске обале

Прогностичари Државног хидрометеоролошког завода (ДХМЗ) су због буре издали за сутра црвено упозорење за подручје ријечке регије, Кварнера и Кварнерића, Велебитског канала и сјеверне Далмације те наранџасто упозорење за книнску и сплитску регију, западну обалу Истре, средњу и јужну Далмацију.

„Могућ прекид снабдијевања струјом“

На подручју западне обале Истре, сјеверне и јужне Далмације те книнске и сплитске регије очекује се јак југо и источни вјетар пријеподне у окретању на буру и јачању с најјачим ударима вјетра 90-130 км/х.

Будите спремни на поремећаје, оштећења конструкција и ризик од повреда због ишчупаних стабала, поломљених грана те летећих крхотина. Могућ је прекид саобраћаја и прекид снабдијевања електричном енергијом. Очекујте и будите приправни за олујне брзине вјетра у комбинацији с локално високим таласима, који су се већ генерисали или ће се тек генерисати“, наводи ДХМЗ, преноси Index.hr.

„Предузмите мјере за самозаштиту. Постоји ризик за личну сигурност због ишчупаних стабала, поломљених грана те летећих крхотина. Очекују се распрострањена оштећења конструкција, прекид саобраћаја и прекид снабдијевања енергијом. Вријеме ће бити врло опасно и подразумијева висок ниво опасности за здравље, па и за живот опасне ситуације, посебно поморцима“, наводи ДХМЗ.

Такође наводе да ће бити присутан и значајан ризик од штете за обалску инфраструктуру.

У Далмацији јака до олујна бура

На подручју сјеверне Далмације, Кварнера и Кварнерића очекује се јака до олујна бура с најјачим ударима вјетра 65-130 км/х.

Извор: Независне новине

Подијелите са другима