Требињски хор „Трибуниа“ концертом обиљежио 15 година постојања

Градски хор „Трибуниа“ је, поводом 15 година постојања, у Музеју Херцеговине у Требињу одржао цјеловечерњи концерт, на коме су, у препуној сали, све генерације Требињаца и Требињки могле да чују понешто за себе.

Распјевани хорски извођачи „Трибуније“, који су наступили уз солисте и ансамбл Музичке школе Требиње, развеселили су публику пјесмама од Руковети Стевана Мокрањца, преко Хора Јевреја из Вердијеве Опере Набуко, па све до хитова Здравка Чолића и Рибље чорбе.

Напомињући да требињско хорско пјевање датира још од прије 130 година, предсједник Хора Наташа Тучић је, уочи наступа, подсјетила да је прије деценију ипо за првог диригента именована Стојанка Гудељ, а предсједник Хора и Управног одбора била је Радмила Анђелић.

“Први званични наступ имали смо на солистичком концерту кантаутора Ранка Слијепчевића у Дому културе 9. новембра 2007. године, а у истој установи, 10. децембра 2009. године, одржан је и први цјеловечерњи концерт. Од тада па до данас, трудимо се да, гдје год да наступамо, пјесмом проносимо име нашега града и чини нам част што смо и ми дио богате културне баштине хорског пјевања”, казала је Тучићева.

Она је истакла да је Хор од почетка рада имао изузетну подршку Градске управе, уз сталне покровитеље – Хидроелектране на Требишњици и Електропривреду Републике Српске, али велику захвалност, како каже, дугују и Музичкој школи Требиње, Музеју Херцеговине, Факултету за производњу и менаџмент гдје су имали прве пробе, те Дому младих, Културном центру и свим другим установама, предузећима, медијима, као и свима који прате њихов рад и подржавају их.

“Хор данас окупља педесетак чланова свих генерација који воле пјесму и лијепо дружење”, додала је на крају Тучићева, позивајући све оне који воле да пјевају да им се придруже, али и посебно истакавши професорицу Стојанку Гудељ која је већину чланова хора годинама учила основама хорског пјевања, па су јој се овом приликом чланови “Трибуније” захвалили пригодним поклоном.

На овој посебној свечаности поменути су и преминули чланови хора, маестро Бобо Вучур, без чије се клавирске пратње некада није могао замислити ниједан наступ, први сопран Бориславка Боба Војичић, басови Жељко Крунић и Владо Вујовић, као и професорица виолине Весна Милојевић Саватовић.

Покровитељи концерта су били Град Требиње, Електропривреда Републике Српске и Хидроелектране на Требишњици…

 

Независне новине

Подијелите са другима