Требиње: У сусрет 64. Фестивалу фестивала

Послије једногодишње паузе због пандемије, у Требињу је све спремно за 64. Фестивал фестивала: позоришну фешту аматерског театра отвориће 24. јула Бјелопољско позориште извођењем комада Небојше Ромчевића „Власт и њена опозиција“, у режији Зорана Ракочевића.

Током Требињског културног љета публика ће имати прилику да погледа седам најбољих представа (по избору селектора Слободана Радовића) из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Македоније и Црне Горе.

– Претходне године у многим државама бивше Југославије фестивали нису ни одржани, неки су имали онлајн издање, а понегдје су били ревијалног карактера – објашњава Слободан Вујовић, потпредсједник Умјетничког савјета.

– У пуној форми једино су се појавили у Кратову (Македонија) и Кули (Србија), а на овом другом се такмичило чак десет представа. Тако смо се ми, као Фестивал фестивала, одлучили за два наслова од десет изведених у Кули – доадао је Вујовић.

Друга на требињском програму је македонска представа рађена по тексту Владимира Ђурђевића „Не играј на Енглезе“ (режија и адаптација Диме Коцевски) из Кавадараца, затим Градско позориште Бечеј са Мрожековим „Полицајцима“ (у редитељском читању Игора Павловића), а Позориште младих долази из Бањалуке са колективним пројектом „Мали Агатон“, у поставци Милана Богдановића. Домаћини, требињско Градско позориште конкурисаће за једну од награда с комадом Јасмине Резе „Арт“ (Жељко Милошевић), Трстеничко позориште са „Поморанџином кором“ Маје Пелевић (режија Бранислав Стефановић), док ће фестивал затварити 30. јула Дом културе Грачаница и драмски приказ „Једини пут“.

О наградама ће одлучивати жири – Божидар Зечевић, драматург и редитељ, Раденка Шева, глумица и Спасоје Ж. Миловановић, драматург и позоришни критичар.

РТРС

Подијелите са другима