Требиње: Патријарх Порфирије служи литургију

У Саборном храму у Требињу данас од 9 часова патријарх Порфирије служиће свету патријарашку литургију уз саслужење мноштва архијереја, свештвенства и монаштва.

Прва канонска посјета патријарха Порфирија Херцеговини уприличена је поводом “Дана Светог Василија Острошког“, који су у Требињу организовани поводом 350 година од упокојења светитеља. Благословивши многобројни вјерни народ, његова светост патријарх српски истакао је да је и сам нашао благослов и утјеху крочивши на тло Херцеговаине, земље дједовине Светог Саве и Светог Василија.

У Храму Светог Преображења Господњег, гдје је у његову част служена доксологија, дочекали су га многобројни вјерници из читаве Херцеговине, али и из сусједних земаља, како би примили благослов од поглавара СПЦ.

– Како крочих на ову херцеговачку земљу у град Требиње читавим својим бићем разумио сам шта то значи да је свијет створен да буде црква. Сви ми знамо да је црква тијело Христово, да је живи Господ глава цркве а сви ми који смо крштени удови смо тога тијела… и ево земље свете, ево Херцеговине, гдје дођојх са помишљу да утјешим, али бих утјешен – истакао је патријарх.

Добродошлицу његовој светости, свечаном бесједом, пожелио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

– Добро дошли у ову епископију коју је основао наш отац Свети Сава. Херцеговина је била увијек мјесто сретања и сусрета, тамо гдје се сусрећу морска и планинска клима, снажни карактери. Управо зато што је поникао на сусрету сретања, овај народ је увијек и изнова радостан при сваком сусрету, а нарочито се радује посјети свога првојерарха који сједи у столици некадашњег херцеговачког принца и правитеља Растка Немањића – нагласио је епископ Димитрије.

Храм Св. Преображења Господњег био је испуњен многобројним вјерним народом, који се сабрао из читаве Херцеговине, али и из сусједних земаља, како би примио благослов од поглавара СПЦ.

 

Подијелите са другима