Трибунија

Свечано отворен 9. Требиње филм фестивал

У Требињу је вечерас свечано отворен 9. Фестивал медитеранског и европског филма, на којем ће до 8. августа бити приказано 26 дугометражних, кратких играних и документарних филмова из земаља региона, Европе и Медитерана.

Уз симболичан слоган „Под свјетлом мјесечеве ријеке”, свечаност отварања, уз свјетлосни спектакл, музички концерт и ватромет, приређена је на обали ријеке Требишњице, у инспиративном амбијенту зидина Старог града – на тераси пивнице „Хумско”, гдје је уручена и награда фестивала „Златни платан“ првом овогодишњем добитнику – најпознатнијој Требињки из свијета филма, глумици Наташи Нинковић.

„Све док не добијете потврду од свог града да вриједите, џаба вам је. Ја сам вечерас ту потврду добила“, казала је Нинковић примајући признање из руку градоначелника Требиња Мирка Ћурића.

Глумица је подсјетила да је управо у свом Требињу добила и прву награду у животу – „Златну маску“ на Фестивалу драмских аматера Југославије, 80-их година прошлог вијека.

„И та награда је мени одредила пут, несвјесно – и професионални и животни. Према наградама сам дуго касније имала погрешан однос – потцјењивала сам их, мало сам се стидјела, подразмијевала сам их. А онда кад су оне почеле да изостају – почела сам да их цијеним, свако признање, лијепу ријеч, гест, осмијех“, казала је она.

И признање требињског филм фестивала, истакла је Нинковић, пожељела је када га је видјела код свог великог пријатеља – рођеног Требињца, којем није признавала да је прави Требињац – покојног глумца Небојше Глоговца, на централном мјесту у његовој витрини која је била препуна филмских и позоришних награда.

„Мени није било право. Први пут сам била љубоморна на њега јер сам некако мислила да та награда припада мени. И ево – ја сам је дочекала“, истакла је глумица, испраћена аплаузима својих суграђана.

Публици на гала отварању фестивала  казивала је пјесму „Маске“ Љубомира Симовића – у којој је, како је рекла, пронашла и слику властитог односа према глумачкој професији, за који су многи склони да кажу да није више од – лагања.

„А ми се цијели живот школујемо и рударски радимо  – да би трагали за смислом и дошли до истине. Управо то радимо да не глумимо већ да будемо тај неко. Зато колеге из бранше сматрам најискренијим људима које знам“, казала је Нинковић.

Девети Фестивал медитеранског и европског филма свечано је отворила помоћник министра за културу у Влади РС Тања Ђаковић.

„Поред популаризације филма, као једне од најатрактивнијих грана умјетности,  овај филмски фестивал уједно промовише и један од најљепших градова Медитерана, наше Требиње. Град са богатом историјом и добро чуваним културним насљеђем. Град који чува дух традиције и културе овог поднебља. Град у којем је радо виђен и домаћински угошћен сваки гост, ма одакле долазио“, поручила је Ђаковић.

Градаоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да Фестивал медитеранског и европског филма заузима посебно мјесто у оквиру Требињског културног љета и једна је од манифестација која на најрепрезентативнији начин представља наш град широм региона.

„Када се организује један овако велики фестивал потребно је доста труда, времена и енергије али и визије и креативности организатора како да све оно што је замишљено буде преточено у дјело. Граду Требињу је част и привилегија што може да подржи један овакав фестивал, изражавајући захвалност организатору Пеђи Милојевићу који са својим тимом људи сваке године додатно унапређује овај догађај и са истим жаром као на самом почетку ради на његовој припреми“, поручио је Ћурић.

Умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић казао је да је филм умјетност најближа сну, због чега је фестивал и настао – као наша потреба да поново и заједно сањамо.

„Магија покрентих слика се мора наставити. Требиње је некад било један велики филмски студио – зашто не би било опет“, казао је Милојевић.  

Други овогодишњи лауреат „Златног платана”, награде за посебан допринос евромедитеранској кинематографији – је глумац Светозар Цветковић, коме ће признање бити уручено у суботу, 7. августа, у Културном центру.

У музичком дијелу програма наступила је познати џез интерпретатор Нада Павловић са бендом.

Част да отвори програм фестивала припала је домаћим креативцима – ауторима кратког играног филма „Четири приче“. Режију потписује  Драган Рајић, у ауторском тиму су још и Славенко Вукасовић и Перо Бокић, а улоге тумаче талентовани – Мато Ратковић, Хелена Брајић и Романа Рогановић.

До 8. августа на више локација биће приказан богат избор актуелних филмова региона и Европе – у Kултурном центру Требиње, дворишту Музеја Херцеговине, на тераси хотела Леотар, тераси пивнице „Хумско“ – Стари град и љетњој сцени Дома младих.

Текст и фото: Радио Требиње

Подијелите са другима