Саборна црква поново засвијетлила над Мостаром

Саборна црква Свете Тројице у Мостару синоћ је поново засвијетлила над овим градом, након што је почетком децембра девастирана када су покидани електрични каблови и храм остављен у мраку, са утихнулим звонима и сатовима.

Након што су електричари скоро два мјесеца свакодневно радили на отклањању квара, вечерас су први пут упалили свјетла и урадили тестирање.

Уложено много труда

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић рекао је Срни да је уложено много труда да се учињена штета санира и захвалио је свима који су се укључили и помогли.

– Саборна црква опет свијетли изнад Мостара, што код нас изазива осјећај среће и поноса – истакао је Којић.

Он је додао да је расвјета данас (30.01) прорадила, а да је вечерас и сутра тестирање.

– Ако не буде потешкоћа, она остаје овако. За сада нема никаквих проблема. На санацији су радили мајстори из Мостара. Разним импровизацијама су кроз постојеће канале и зидове успјели да доведу неколико хиљада метара кабла, споје и поново прикључе расвјету – испричао је свештеник Којић.

Звона још нису поправљена

Звона, како је рекао, нажалост нису поправљена, али ће настојати да и то ураде, мада не зна да ли ће бити могуће и колико ће времена бити потребно.

Помоћ да се поправи уништена расвјета на цркви дали су Влада РС, Електро-Херцеговина, Град Мостар, Јеверејска општина Мостар, Муфтијство мостарско, Митрополија црногорско-приморска, владе Федерације БиХ и Херцеговачко-неретванског кантона, општине Источни Мостар, Рудо, Берковићи, Ново Горажде, Чајниче, те бројни грађани који су позивима на хуманитарне бројеве донирали средства.

Којић је рекао да нема никакве информације о томе да ли је пронађен починилац који је девастирао Саборну цркву.

Аваз

Подијелите са другима