Русија објавила листу непријатељских земаља

Влада Руске Федерације одобрила је листу држава које се због увођења санкција према Москви дефинирају као „непријатељске“ према овој држави.

Ову одлуку кабинет министара донио је након указа предсједника Руске Федерације Владимира Путина, који је донесен 5. марта, а према којем руски грађани и компаније које имају девизне обавезе према страним кредиторима с листе непријатељских земаља могу своје обавезе плаћати у рубљама. БиХ није на листи.

Државе које Руска Федерација дефинише као непријатељске су:

Аустралија

Албанија

Велика Британија

Државе Европске уније

Исланд

Канада

Лихтенштајн

Монако

Нови Зеланд

Норвешка

Јужна Кореја

Сан Марино

Сингапур

Сједињене Америчке Државе

Тајван

Микронезија

Украјина

Црна Гора

Сјеверна Македонија

Швицарска

Јапан

Премијер Русије Михаил Мишустин потписао је резолуцију којом се утврђују правила за трансакције са страним компанијама у режиму санкција.

„Све трансакције и пословање руских компанија с грађанима и фирмама из земаља које су непријатељске Русији одобрит ће комисија владе за контролу страних инвестиција“, наводи се.

Према информацијама из руске владе, главни циљ ове мјере је да се осигура финансијска стабилност државе у условима наметнутих вањских санкција.

Подсјетимо, након почетка руске инвазије на Украјину, државе Европске уније, али и Сједињене Америчке Државе увеле су низ санкција Руској Федерацији. Између осталог, бројне руске банке искључене су из СWИФТ система, а авиокомпанијама из Русије забрањен је улазак на територију земаља Европске уније.

Иначе, Владимир Путин је јучер наредио влади да састави попис земаља које су увеле санкције његовој држави и многи претпостављају како ће управо на основу овог списка Русија донијети низ контрамјера према западним државама.

Гласноговорник Кремља Дмитриј Песков рекао је јучер новинарима да се Запад ангажовао у економском разбојништву против Русије и да ће Москва на то одговорити.

Путин је раније говорио да западне санкције Русији наликују објави рата и бранио је руску инвазију на Украјину, рекавши да Москва треба бранити оне који говоре руски на истоку Украјине, као и своје интересе.

Током протекле седмице, западне државе су појачале санкције против Русије у одговору на њену инвазију на Украјину. Ове мјере су најоштрије од оних наметнутих Ирану 2010. и Сјеверној Кореји 2013. године.

Подијелите са другима