Радови Уроша Предића пред Требињцима

Поставка “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?” ауторке Оливере Скоко, која обухвата дјела из фонда Народног музеја Зрењанин, вечерас ће бити отворена у Музеју Херцеговине у Требињу.

Изложба је премијерно била постављена у Народном музеју Зрењанин од децембра 2017. до фебруара 2018. године, гостовала је на неколико локација и до сада је видјело више од 60.000 посјетилаца.

– Народни музеј Зрењанин је једина установа у Србији која чува вриједан Легат Уроша Предића. Само годину дана након сликареве смрти, 1954, у зрењанински музеј доспио је готово цјелокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу.

Поред тога, живот и стваралаштво Уроша Предића приказани су у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, повратка у завичај до коначног пресељења у Београд, гдје је и умро 1953. године. Такође је истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте – најавили су из Музеја Херцеговине и додали да изложба приказује и његове цртеже по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена.

Изложба ће бити отворена у 20.30 часова и доступна је до 28. септембра.

Глас Српске

Подијелите са другима