Повећан број долазака туриста, Требиње најпосјећенија дестинација

У Републици Српској је за осам мјесеци ове године остварено 190.130 долазака туриста, што је за 65.643 више него у истом периоду лани, а опоравку туризма знатно је допринијело кретање домаћих туриста.

Према подацима Туристичке организације Републике Српске, за осам мјесеци туристи су остварили 501.881 ноћење, а у истом периоду прошле године 362.524.

Сарадник за односе са јавношћу Туристичке организације Републике Српске Санела Шимун рекла је Срни да је у Републици Српској највећи број домаћих туриста, али да има и оних из региона, а највише из Србије.

Према њеним ријечима, најпосјећеније дестинације су Требиње, национални паркови Сутјеска, Козара и Дрина, те планина Јахорина, бање Врућица и Кулаши, затим Вишеград са Андрићградом, као и остале занимљиве туристичке дестинације попут Шипова, Балкане, Мањаче,

– Иако је пандемија покорила туристичку привреду у цијелом свијету, ипак је повећање кретања домаћих туриста помогло да туризам у нашој земљи опстане и да нам пружи наду за опоравак – истакла је Шимунова.

Навела је да је у августу ове године забиљежено 36.930 долазака и 92.009 ноћења туриста, што је више за 26,7, односно за 15,5 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

– Почетак 2020. године, јануар и фебруар, имао је двоцифрено повећање долазака од 10 одсто, као и ноћења 14 одсто. Нажалост, у периоду од марта до јуна прошле године, у односу на исти период 2019, у Републици Српској је забиљежено мање долазака за 82 одсто и мање ноћења за 78 одсто – навела је Шимунова.

Она је истакла да је, имајући у виду ситуацију са појавом вируса корона и то да је од марта до јуна 2020. године туристичка привреда била у фази стагнације, податак да је током јула број долазака домаћих туриста износио 12.720, а број остварених ноћења 35.965, нешто што је у том моменту пружило наду.

– Нарочито ако узмемо у обзир и да у мјесецима прије нисмо готово имали ниједног госта – додала је Шимунова.

Према њеним ријечима, у овом моменту тешко је говорити који је то период потребан за потпуни опоравак туризма, све док је вирус и даље у заједници, док не постоји лијек и док свијет функционише под ограничењима.

– Тако да сада само можемо да туристичку понуду, програме, активности и пројекте прилагодимо тренутној ситуацији и мјерама које су на снази и у складу са тим дамо свој максимум како би туристичка привреда на ногама пребродила ситуацију у којој смо се сви заједно нашли и остварила позитивне резултате – рекла је Шимунова.

Нагласила је да ће Туристичка организација Републике Српске паралелно радити на изради плана и програма промоције туристичке понуде Српске, како на домаћем туристичком тржишту, које је у овом моменту примарно, али и на иностраном, да би спремно дочекали крај пандемије, наставак сарадње са страним партнерима и раст броја долазака гостију из иностранства.

Глас Српске

Подијелите са другима