Отворен “Шести салон жилавке” у Требињу

Љубитељи вина и гастрономије уживали су вечерас на “Шестом салону жилавке” који је отворен  у предивном амбијенту Винске галерије  “Вукоје” у Требињу.

Сјајна атмосфера, залазак сунца и поглед на град под планином Леотар употпунили су ово винско дружење.

Ова манифестација намијењена је и винским новинарима, те регионалним сомелијерима и ресторатерима.

“Шестим салоном жилавке” ова стара херцеговачка аутохтона сорта стављена је тамо гдје јој је и мјесто, у салон гдје су се само њој у част окупили оне који је салаве и воле.

Битно је нагласити да је ово уједно и вински догађај, једини ове врсте у региону на коме се представљају искључиво произвођачи вина од једне сорте, која је својеврсни симбол винарства у Херцеговини.

Занимљиво је да ова сорта посљедњих година привлачи пажњу љубитеља вина из цијелог свијета.

Директор и власник винарије Вукоје Радован Вукоје истакао је да му је драго што је догађај посјетио велики број људи.
-Вечерас је изложено више од 60 вина из 24 винарије које производе врхунска вина од  истока до запада-рекао је он.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже да жилавку повезује са народом који живи на просторима Херцеговине, те који је опстао на овим просторима у свим тешким временима.

– У области вина ово је у посљедњих десет година свакако највећи искорак. Управо овај салон жилавке довољно говoри о томе да хоћемо да приближимо шта је то аутохтоно и шта је жилавка у односу на остала вина – рекао је Ћурић.

Испред подрума “Остојић” из Читлука казали су за “Глас Српске” производе разна вина укључујћи и жилавку.

– Овакви догађаји су веома важни не само за презентацију винарија као појединаца него као цијеле регије и једино можемо успјети у свијету ако се дружимо скупа – казали су.

Овогодишињи салон је утицао на промоцију Требиња, као туристичке винске дестинације, како би ова стара херцеговацка сорта била још један од покретача туризма у овом крају.

Глас Српске

Подијелите са другима