Откривено како је настала сцена „И тата би сине“

Један од најпопуларнијих филмова југословенске кинематографије, „Ко то тамо пева“ Слободана Шијана, из 1980. године обилује легендарним репликама, а вјероватно највише пута понављана (и најпримењивија!) међу њима јесте она коју изговара Павле Вуисић: „И тата би сине!“

Међутим, многи не знају да ова реченица није ни требало да се нађе у овом остварењу.

Божидар Бота Николић, који је радио као директор фотографије на овом филму, открио је својевремено да је љубавна сцена Неде Арнерић и Славка Штимца убачена накнадно.

– Снимао сам са Зораном Чалићем филм „Какав деда, такав унук“, који је имао пола милиона гледалаца. Предложио сам Ковачевићу и Шијану да одемо да гледамо шта је то што народ воли. Одбили су мој приједлог. Отишао сам у биоскоп и констатовао да је љубав оно што привлачи публику. Душку сам рекао да у сценарио за филм „Ко то тамо пева“ мора да убаци љубавну сцену. Он је направио лик Неде Арнерић и Славка Штимца. Душко је то тек послије написао и оно чувено: „И тата би, сине“. Прије тога није било љубави у нашем филму – испричао је Бота Николић.

„Ко то тамо пева“ првобитно је требало да има сасвим другачији крај

Такође је занимљиво да осим ове убачене сцене, постоји и једна избачена. „Ко то тамо пева“ првобитно је требало да има сасвим другачији крај, али како је сниман у вријеме када је преминуо предсједник СФРЈ, Јосип Броз Тито, посљедња сцена је пормијењена.

Та сцена морала је да сачека читавих петнаест година, прије него што је убачена у други филм, и то Кустуричин „Андерграунд“.

– Титова смрт нас је спријечила да завршимо „Ко то тамо пева“. Имали смо у сценарију сцену, када изађу она два дјечака из аутобуса, требало је се појави неколико животиња и да све личи на сцену апокалипсе. Директор филма је био у договору са власником циркуса у Италији, који долази у Београд и има дресиране животиње. Умире Јосип Броз, забрањује се улаз свим странцима. Ми морамо да завршимо филм, и он се завршава онако како је завршен. То што није снимљено као крај, то је почетак „Андерграунда“ – открио је сценариста Душан Ковачевић у једној емисији.

Извор: Глас Српске

Подијелите са другима