Невесиње: Обиљежавање митровданских битака – симбола одбране Херцеговине

У Невесињу ће данас бити обиљежено 29, односно 27 година, од митровданских битака, које представљају симбол одбране источне Херцеговине у одбрамбено-отаџбинском рату.

Програм обиљежавања почиње служењем помена и полагање вијенаца и цвијећа на локалитету Спомен костурнице у насељу Гвозд. Потом ће бити служен помен и положено цвијећа код споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, а у након тога и помен и полагање цвијећа код централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на Тргу слободе.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић, делегација Народне скупштине коју чине народни посланици Илија Таминџија, Љубиша Крунић и Максим Скоко.

У двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањени су Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док је 140 рањено.

Прва митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

За величанствену побједу над вишеструко бројнијим непријатељем Невесињска бригада је прва у Републици Српској одликована Орденом Немањића.

Обиљежавање „Митровданских битака 1992. и 1994. године на невесињском ратишту“ организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.

РТРС

Подијелите са другима