Научни скуп поводом 350 година од престављења Светог Василија Острошког и Тврдошког

Митрополија црногорско-приморска и епископије – будимљанско-никшићка и захумско-херцеговачка и приморска организоваће у наредна два дана Међународни научни скуп „Свети Василије Острошки – 350 година од престављења“.

Истакнути научни радници из региона и православног свијета у част овог значајног јубилеја говориће на седам тематских сесија, које ће бити организоване – у манастиру Острог, Никшићу и Требињу.

Скуп ће бити отворен сутра у 10.00 часова у манастиру Острог, уз уводна обраћања епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске Јоаникија, црногорског премијера Здравка Кривокапића, министра просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе Весне Братић и академика САНУ Јована Делића.

Требиње ће бити домаћин посљедње сесије научног скупа, која је заказана за понедјељак, 10. маја, у Културном центру од 18.00 часова.

Након поздравних ријечи епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија и протојереја-ставрофора Радивоја Круља, о теми „Светост“ говориће академик Јован Делић, магистар Жељко Вујадиновић, доцент Душан Крцуновић и протојереј-ставрофор Слободан Бобан Јокић.

„Идеја је да се хронолошки обухвати раздобље од XVII вијека до данашњих дана, првенствено на простору Херцеговине, Црне Горе и сусједних подручја, и то радовим и дискусијама из области политичке, културне и привредне историје, теологије, историје умјетности, етнографије, фолклористике, археологије, историје књижевности, утемељени на домаћим и страним писаним свједочанствима, који би јасније расвијетлили период у коме је живио Свети Василије Острошки, као и развој његовог култа у каснијем периоду. Ово је уједно прилика да се јасније представи епоха и стање у Српској православној цркви у том раздобљу“, саопштено је поводом научног скупа из Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Радио Требиње

Подијелите са другима