Миливојевић: Што прије увести српски језик у службену употребу

САРАЈЕВО – Замјеник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да се историјским изгласавањем конститутивности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону српски језик враћа службено у овај кантон и очекује да се на спровођење ове важне одлуке неће чекати овако дуго као на усвајање.

Миливојевић, који је и предсједник Клуба српског народа, очекује да ће српски народ и у овом кантону постати у цијелом свом капацитету, како му Устав и гарантује, потпуно равноправан са другима.

„То је нешто што нам јако значи, јер је коначно и српски језик потпуно равноправан са друга два“, рекао је Миливојевић за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Он је навео да то значи да ће бити доступнији и приступ радним мјестима у јавним установама и институцијама, буџету и свим актима који могу допринијети бољем животу српске заједнице.

Миливојевић се нада да ће се до краја године на сједници Градског вијећа наћи и иницијатива о оснивању институције од значаја за очување и развој културног идентитета српске заједнице у Мостару.

Он сматра да та институција може понудити оно најбоље од српског народа, те баштинећи велику традицију, може допринијети мултинационалном културном потпису Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона.

Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона усвојила је у понедјељак, 2. августа, амандмане на Устав овог кантона којима се обезбјеђује конститутивност српског народа, равноправна употреба језика и писама.

Глас Српске

Подијелите са другима