Међу новим члановима САНУ и Никита Михалков

БЕОГРАД – Изборна скупштина Српске академије наука и уметности /САНУ/ јуче је изабрала нове редовне, дописне и иностране чланове, међу којима су Дејан Мијач, Слободан Шијан и Никита Михалков.

За редовне чланове Одјељења историјских наука САНУ изабрани су Миодраг Марковић и Славенко Терзић, а дописни је Драган Богетић.

Редовни члан Одјељења умјетности постао је Светислав Божић, а дописни Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Слободан Шијан.

За дописне чланове у Одјељење језика и књижевности САНУ изабрани су Миодраг Лома и Миливој Ненин.

У Одјељење за математику, физику и гео-науке изабрани су као редовни чланови Владимир Ракочевић и Владица Цветковић, а дописни Игор Долинка.

Редовни чланови Одјељења хемијских и биолошких наука постали су Милош Ђуран и Велимир Попсавин, а дописни Марјан Никетић и Жељко Томановић.

Одјељење техничких наука САНУ за редовне чланове добило је Слободана Вукосавића и Велимира Радмиловића, а дописне Миодрага Михаљевића, Владимира Срдића и Владана Девеџића.

У Одјељењу медицинских наука нови редовни чланови САНУ су Горан Станковић, Бела Балинт и Марко Бумбаширевић.

За нове иностране чланове изабрани су Часлав Брукнер, Слободан Симоновић, Наталија Нарушицка, Гинтер Гринцинг и Никита Михалков, преноси Тањуг.

До изборне скупштине САНУ је имао 119 чланова, од тога 88 редовних и 31 дописни, а у гласању је јуче учествовало 104 академика, од којих 75 редовних и 29 дописних чланова.

Предсједник САНУ Владимир С. Костић изјавио је на крају јучерашњег засједања да се нада да ће до понедјељка, 8. новембра, обавијестити академике о његовој даљој улози у тој установи.

Глас Српске

Подијелите са другима