Литар горива јефтинији до десет фенинга

Цијене горива на бензинским пумпама широм Српске пале су у просјеку за око десет фенинга по литру, а према ријечима нафташа, извјесно је да ће тај тренд бити настављен и у наредном периоду.

На “Нешковић”пумпи у Бањалуци казали су за “Глас Српске” да су цијене горива спустили почетком седмице.

– Запримили смо нову испоруку горива па смо спустили цијене и сада је литар дизела 2,24 КМ, безоловног бензина 2,25 КМ, док је нафтни гас 1,55 КМ – рекли су у “Нешковићу” додајући да је код њих гориво у просјеку за око девет фенинга јефтиније него прошле седмице.

И на бензинским станицама “Нес петрола” гориво је јефтиније, тако да грађани код њих за литар дизела са адитивом треба да издвоје 2,32 КМ, а за бензин 2,25 марака.

Цјеновнике су кориговали и на бијељинским пумпама ЦСП, а како су казали, извјесно је да ће цијене наставити да падају.

– Цијене смо промијенили у уторак, дизел је са 2,15 марака по литру пао на 2,07 КМ, док је цијена бензина засад непромијењена – рекли су ЦСП-у.

Предсједник Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Републике Српске Драган Тришић казао је за “Глас Српске” да су цијене горива у благом, али константном паду, што је посљедица појефтињења нафте у свијету.

Пад цијена нафте у свијету

– Цијена нафте је од краја новембра до сада пала са 83,84 на 75 долара по барелу, што се рефлектује на малопродајне цијене нафтних деривата код нас – казао је Тришић.

Он је додао да се, иако ово појефтињење погодује грађанима и привредним субјектима, не може очекивати драстичан пад цијена горива, јер се дешавања на свјетском тржишту рефлектују и на наше.

– Формирање малопродајних цијена на нашим бензинским станицама зависи искључиво од великих мултинационалних компанија и рафинерија које диктирају улазне цијене нафте према којима се ми равнамо – појаснио је Тришић.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић казао је за “Глас Српске” да благо појефтињење горива неће утицати на смањење цијена производа, али и да је неизвјесно до када ће тај тренд трајати.

– Треба имати на уму да су порасле цијене репроматеријала, али и многе друге робе и сировина које се увезе у Републику Српску и БиХ, а од којих зависе и цијене производа – истакао је Василић.

Он је додао да је гориво које се продаје у Српској купљено по старим цијенама и док залихе не буду потрошене, неће доћи до значајнијег појефтињења.

Стабилност

Стабилност нафтног сектора, према ријечима Драгана Тришића, зависи од геополитичких односа, односно улазних цијена нафте у БиХ, али и од пројекта “Отворени Балкан” који би нафтни сектор у Српској значајно приближио параметрима земаља у региону које се буду укључиле у тај пројекат.

– То аутоматски значи смањење трошкова и стабилност у снабдијевању нафтом и нафтним дериватима. За привреду Српске је најбитније да имамо стабилно тржиште, а то ћемо једино имати ако у догледном периоду постанемо флексибилни у вези са тим пројектом, који би значајно стабилизовао не само нафтни него цијели енергетски сектор – истакао је Тришић.

Извор: Глас Српске

Подијелите са другима