Јавне инвестиције Владе РС: Вода за цијело Невесиње и нова ћуприја у Вишеграду

БАЊАЛУКА – Асфалтирање путева, изградња спортске дворане, обнова мостова, те улагање у водоводне системе само су неки од пројеката који ће у идућем периоду бити финансирани из буџета Републике Српске у многим општинама и градовима.

У Министарству финансија РС рекли су „Гласу Српске“ да је утврђена листа пројеката који ће бити финансирани са позиције јавних инвестиција, а које су јединице локалне самоуправе исказале као приоритетне, и то на основу позива овог министарства од 23. јуна ове године.

– Све општине кандидовале су пројекте у укупном износу од 60 милиона КМ. Форсирали смо водоводе и канализацију, индустријске зоне, школе, путеве – истакла је јуче министарка финансија РС Зора Видовић.

Она је навела да општине Хан Пијесак и Билећа желе да промијене своје кандидоване пројекте, након чега ће ресорно министарство и њима одобрити одређени износ за реализацију.

Нагласила је да је Влада РС измијенила одлуку о планираном улагању 20 милиона марака из јавних инвестиција у општинама, па су средства сада увећана на 27,8 милиона марака.

У фокусу путна, водоводна и спортска инфраструктура

Овај новац, како су рекли у Министарству финансија, планиран је за финансирање и суфинансирање, између осталог, изградње спортске дворане у насељу Лауш у Бањалуци, асфалтирање пута према насељу Клечак у Берковићима и изградњу водоводног система на локацији Жегуља у тој општини, као и реконструкцију моста у насељу Добрун у Вишеграду, те изградњу зграде за младе брачне парове у Гацку.

– Новац иде и за изградњу и реконструкцију путне инфраструктуре у општинама Вукосавље, Дервента, Источни Мостар, Соколац, Србац и Фоча, те спајање пута Урије – Рашће Брдо у Котор Варошу – навели су у Министарству финансија.

Истакли су да ће из јавних инвестиција бити финансирани и пројекти водоводне инфраструктуре у Кнежеву, Сокоцу, Палама, Невесињу и Берковићима.

– Планирана су и средства за набавку медицинске опреме у Дому здравља Котор Варош, а новац ће бити издвојен и за адаптацију предшколске установе у општини Доњи Жабар, те суфинансирање завршетка изградње Народног позоришта у Источном Новом Сарајеву – рекли су у овом министарству.

Нова ћуприја у Добруну

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић каже да је реконструкција моста у насељу Добрун од изузетне важности за мјештане тог краја, али и за све које као туристи посјете Вишеград.

– У непосредној близини моста налази се манастир Добрун из 14. вијека, који посјећује велики број туриста, а ту је и индустријска зона Добрун, као и једно стамбено насеље, због чега смо заиста пресрећни што ћемо ускоро имати тај мост – истакао је Ђуревић додавши да ће та реконструкција коштати 125.000 марака.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић каже да у љетним мјесецима капацитет изворишта „Удбина“ није довољан за уредно снабдијевање водом становништва у Невесињу. Тада, како каже, укључују водовод са језера Алаговац, међутим, та вода није за пиће, већ само за техничку употребу.

– Почели смо изградњу пречистача питке воде. Фалило нам је око 800.000 марака за завршетак свих тих радова и вјерујемо да ћемо сада уз помоћ Владе до краја године све довршити – истакао је Авдаловић.

Листа

Када је ријеч о приоритетним пројектима из Програма јавних инвестиција Републике Српске, у Министарству финансија појаснили су да су на сједници Владе прихваћене предложене измјене и допуне раније донесених одлука, а које су садржавале 30 пројеката вриједних 64,5 милиона, те листу нових пројеката који се финансирају из дијела буџетских средстава за јавне инвестиције у 2021. години, и то у износу од 30 милиона марака. То је, како су навели, у укупном збиру 94,6 милиона марака.

Глас Српске

Подијелите са другима