Гацко/Фоча: Села одсјечена или без струје, саобраћај отежан

Локални путеви према гатачким селима Луковице, Заградци и Кључ још су блокирани усљед воде, али и снијега на појединим мјестима, речено је Срни у Територијалној ватрогасној јединици општине Гацко.

Командир гатачких ватрогасаца Алекса Вучковић рекао је да је ситуација данас нешто боља будући да опада ниво воде с пута у селу Луковице.

-Пут би требало да до сутра буде чист од воде и да се успостави путна комуникација – рекао је Вучковић.

Он је додао да висина снијега на појединим мјестима достиже 70 центиметара, али да службе чисте регионалне и локалне путеве.

У „Херцеговина путевима“ Срни је речено да су сви путеви у овој регији проходни, али су савјетовали опрез због снијега који је пао у појединим дијеловима. Зимске службе предузећа „Србињепутеви“ прочистиле су велике наносе снијега и оспособиле за саобраћај регионални пут Фоча-Челебићи, који је био непроходан. Овај правац, који је јуче био непроходан, сада је проходан, а у току је додатно чишћење снијега, уклањање обореног дрвећа и проширење коловоза, речено је Срни у „Србињепутевима“. Сви магистрални и регионални путеви које одржава ово предузеће су проходни и саобраћај се одвија без застоја, укључујући планинске превоје Рогој, на путу за Сарајево, те Пријеђел, на путу за Тјентиште. Коловози су посути сољу и све екипе су на терену, рекли су у „Србињепутевима“. Из овог предузећа су позвали возаче да на пут не крећу без зимске опреме, те да вожњу прилагоде условима на путу.

Сњежне падавине изазвале су бројне кварове на електромрежи, па су без струје и даље потрошачи на ширем подручју Тјентишта, Челебића, Заваита, Козје Луке, Слатине, Осијека и Зубовића. Из фочанске „Електродистрибуције“ кажу да је мокар снијег изазвао кварове углавном на далеководима, док су пријављена оштећења и на нисконапонској мрежи. Све екипе су на терену, а посао електричарима отежава неприступачан терен и киша која пада од прошле ноћи. У фочанској Теренској јединици „Електродистрибуције“ на Палама рекли су да ће настојати да током дана отклоне што више кварова и оспособе електромрежу.

У Фочи је претходног викенда пало око пола метра снијега у нижим и од 80 центиметара до метар снијега у вишим предјелима.

Глас Српске

Подијелите са другима