Душко Лечић освојио прву награду Акцелератор програма

Душко Лечић из Требиња са пословним планом производња соларних система за гријање освојио је прву награду Акцелератор програма за иновативне почетнике у пословању, који организује Развојна агенција Републике Српске.

Требињка Јелена Поповић са пословним планом апи комора – комора за лијечење пчелињим производима,  освојила је другу награду, док је трећу награду освојила Мирослава Бодирога за бизнис-план производња природне козметике.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић изразио је задовољство реализацијом Акцелератор програма, те оцијенио да су полазници стекли знања кроз девет модула предавања.

Он је навео да су пројекат спроводили са партнерима из земаља ЕУ, да је значајан подстрек за иновативне почетнике у пословању, те да се континуирано спроводи широм Републике Српске.

„Цијенећи озбиљност људи који су данас били овдје, увјерен сам да ће покренути своје озбиљне послове“, рекао је Ђукић.

Лечић је рекао новинарима да се његов пословни план односи на производњу соларних система за догријавање санитарне воде и гријање прилагођених домаћинствима, хотелима и угоститељским објектима.

„Због све већег пораста цијене енергената, електричне енергије, мислим да има простора за уштеду електричне енергије кориштењем ове врсте гријања“, навео је Лечић.

Поповићева, која је освојила другу награду за апи комору, каже да је ова комора добра за јачање имуног система у борби против алергије и сличних болести.

Добитница треће награде Мирослава Бодирога напоменула је да се производња природне козметике заснива на неколико врста уља, етеричних уља, те сувих биљака према типовима коже.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је да Требиње учествује у реализацији Акцелератор програма други пут, те да је град издвојио 15.000 KМ у сарадњи са Фондацијом „Хелветас – Моја будућност“.

„Између ових 13 пословних идеја, 30 одсто је нових на тржишту и нису биле заступљене у Требињу и источној Херцеговини. С тим у вези, биће омогућена додатна подршка таквим пословним подухватима јер су извор будућих запошљавања“, навео је Бошковић.

Партнери републичкој Развојној агенцији у овом пројекту су град Требиње, Развојна агенција града, те општине Билећа и Гацко и Завод за запошљавање Републике Српске.

Радио Требиње

Подијелите са другима