Дубровник: Пред вратима је рекордна година у туризму?!

Откако је кренула пандемија коронавируса, у Дубровнику се најаве за сезону очекују с дозом опреза. Пандемијска 2020. година дотукла је дубровачки туризам, како због неизвјесне ситуације око новог вируса о којем се тада није знало превише, тако и због отказаних летова који су за Дубровник од туристички виталне важности – пише Дубровачки дневник.

Ситуација се битно поправила 2021. године, када Дубровник овисан о авионским линијама није биљежио завидне резултате у првој половини сезоне. Но, ситуација се нагло преокренула крајем јула кад су се капацитети почели нагло пунити и када се догодио нагли, туристички пораст какав је мало ко могао предвидјети.

Најаве за 2022. годину су, како нам потврђују учесници у туризму, изнад свих очекивања. Наиме, резервације пристижу у огромном броју, а ако се обистине, 2022. година би могла бити боља чак и од толико спомињане 2019. године, кад су на дубровачком подручју срушени сви туристички рекорди! Ипак, они који се баве туризмом напомињу како их најаве веселе, али их узимају с одређеном резервом јер је ситуација још увијек неизвјесна.

ДИНАМИКА РЕЗЕРВАЦИЈА СЛИЧНА 2019, АКО НЕ И БОЉА

Власник туристичке агенције „Direct booker“ Нино Дубретић је оптимистичан, а бројке које биљежи његова агенција му дају разлог за висока очекивања и добре прогнозе за предстојећу сезону.

„Резервације улазе јако добро. Динамика је јако слична 2019, ако не и боља. Судећи према тренутној динамици, улазимо у сезону каква је била 2019. године. Звучи изненађујуће, али је тако. Вјероватно се људима више не стоји дома и жељни су путовања. Како засад ствари стоје, све иде у добром смјеру и надамо се како неће бити неких негативних изненађења. Гости желе путовати, а изгледа како ће бити и летова. Све најаве су засад позитивне,“ говори Дубретић.

Говорећи о земљама из којих резервације пристижу, Дубретић је казао како ће тек имати прецизну статистику, али како се већ сада може видјети како доминирају гости из Западне Европе, првенствено Велике Британије. Биљежи се и пораст резервација од стране скандинавских гостију у односу на претходне године, а ту су и гости из САД-а, као и Румуни и Бугари. Они који изостају су гости из Аустралије и Далеког Истока.

Више на: dubrovackidnevnik.net.hr  

Подијелите са другима